Mine oppskrifter på brød og desserter

Nok til 10

Dette trenger du
kok grøt av 200 g semyliegryn i
50 gr smør, avkjøles
400 gr potetmospulver
1 l H- melk temperert, 
750 gr hvetemel

Tynnlefse

Veiledning
kok grøt av semuljegryn og smør, avkjøl
bland sammen pottetmos og melk og røres i 10 min
Bland inn melt og grøten.

Smøres med godt smør og sukker.

Nok til 10

Dette trenger du
1 kg sammalt hvete grov
1 kg sammalt rug grov
1 kg hvetemel
100 gr klarnet smør
00 gr sukker
ca 2 l H- melk

Flattbrød

Veiledning
Alt blandes sammen i en eltemaskin. Kjevles ut til tynne leiver og stekes på takke.

Nok til 3

Dette trenger du
1 dl grovt rugmel
1 dl sammalt hvete grov
8 dl hvetemel
1 ss sirup
1 fl værterøl ( 0,33 dl)
1 ss smør
6 dl melk
2 ts salt
1,5 pk tørrgjær
100 g rosiner

Arves værtebrød

Veiledning
Bland melk og værter øl. Tilsett smør og sirup og varm opp til lunket temp. Bland det tørre og tilsett væske. La deigen heve i et par timer. Rull ut tre brød og la dem heve. Stekes i grillen på en Fredstone bakesten i 30 minutter på 220 grader, eller i steikovn i 200 gr i 45- 50 minutter.

Nok til 1

Dette trenger du
15 g gjær
5 dl vann
1 ss salt
1 ss honning
2 ss olivenolje
500 g hvetemel
200 g speltmel
2 dl kokte hvetekjerner

HVETEBRØD

Veiledning
Denne oppskriften er avhengig av at du har en støpejernsgryte, gjerne fra Le Creuset. Rør gjæren ut i vannet i en stor bolle, og ha i salt, honning og olje. Tilsett mel og kjerner litt om litt og elt deigen godt sammen så den blir elastisk. Ta så deigen i gryta, og la den hvile i kjøleskap i minst 6 timer eller natten over. Stek brødet direkte i gryten i en forv armet ovn eller grill ved 220 g i 35-40 minutter. La brødet avkjøles litt før det serveres.

Nok til 11 leiver a 250 g

Dette trenger du
5 dl kaldt vann
4 ss olje
20 g gjær
20 g frost (kan fåes hos enkelte bakeri)
15 g salt
15 g sukker
1000 g mel

PIZZADEIG, kaldhevet

Veiledning
Frost er et forskinkelsesmiddel som gjør at deigen ikke hever så fort. I Danmark kan en få kjøpt litt hvis en går inn og spør hos en baker. Skulle en ikke få tak i frost kan en halvere gjærmengden.
Rør gjæren ut i vann
tilsett frost, salt og sukker
tilsett 90 % av melet, når dette er tilsatt og eltet inn, tilsettes resten av melet. Deigen skal ikke være klissete.
Elt deigen godt i 15 minutter i kjøkkenmaskin på sakte fart!!!! Deigen skal være elastisk.
Del deigen opp i 6-7 lige store deler. Form dem runde og sett dem på en plate og dekk med plast og sett dem kaldt. (kjøleskap).
La deigen stå i kjøleskap i et døgn eller to.
Kjevle, trykk eller trekk deigen ut til passe størrelse. ca 28 cm i omkrets. Pizzabunn til grilling skal være tynne.

Nok til

Dette trenger du
650 g mel
5 dl vann
2 ts salt
gjær på størrelse med en ert. ( Ja så lite skal du bruke)

VÆRDENS BESTE BRØD

Veiledning
Hel vann i en stor bolle og rør ut gjæren i det lunkene vannet. Tilsett salt og mel og rør lett sammen med en sleiv. Deigen skal ikke eltes, bare røres sammen til en våt deig.
La deigen heve i 12 timer i stuetempratur. Den lange hevetiden gjør at gjæren og enzymene i melet får tid til å virke i deigen og det erstatter eltingen og trekker ut de naturlige sukkerstoffene av melet.
Når det er lett, luftig og boblende er det ferdig hevet.
Held deigen ut på litt mel på benken, og fold deigen sammen et par ganger.
Smør bollen med rapsolje og ha deigen tilbake og la den heve i 2 nye timer.
Så når det er 30 minutter igjen av hevetiden settes en jerngryte med lokk opp på Fredstone bakestenen. Tenn grillen og varm opp til 240 grader.
Når grillen har nådd varmen helles deigen over i jerngryten og lokke settes på. Ikke nødvendig og smøre jerngryta da deigen er innsatt med olje. Bakes i 30 minutter, ta så lokket av og grill videre i 15 minutter.
Ta brødet ut av gryten og avkjøl på rist. Brødet får en sprø skorpe, god høyde og mere luft fordi det ble bakt i denne gryten. Dampen som blir i gryten gjør at brødet får lengre holdbarhet uten at skorpen blir hard.Husk og avkjøle brødet godt før det skjæres opp.

Nok til 12 emner

Dette trenger du
Telemarks kling:
200 gr smør/melange
1 l melk
3 egg
1,5 kg hvetemel

fyll
750 gr meierismør
500 gr sukker.

Telemarks Kling

Veiledning
Og sådann går vi frem: Smelt smør, tøm i 3/4 l melk og kok opp. Rør godt. Ta blandingen av plata når det koker. Tilsett resten av melken og eggene. Rør godt om. Ha væsken over i en bakebolle og elt inn melet. Jobb med deigen til den er smidig. Til en 45 cm stor takke fikk jeg 12 emner. Kjevles tynt og stekes, snu flere ganger under stekingen. Legges lagvis. Før dem smøres skal dem fuktes så dem blir myke igjen. Smør halve leiven, brett over, smør halve delen og brett over. Skjærs opp i trekanter.

Nok til

Dette trenger du
Ca 1 l mel
1/2 pose tørgjær
3/4 ts salt
3 ss oliven olje
lunkent vann
soltørkede tomater
svarte oliven
frisk rosmarin
Litt maldovsalt
olivenolje

Lettvint foccatsja brød

Veiledning
Bland mel, salt og gjær. Ha de 3 ss m olivenolje i et litermål, og fyll på med ca 1/2 l lunkent vann. Spe i vannet mens kjøkkenmaskinen blander deigen. Til dette brødet har jeg litt bløt deig. La den heve 1 times tid. Ha litt olivenolje i bunnen på ei ildfast form.Det skal være såpass med olje i formen at når deigen haes i så skal oljen flyte opp på sidene. Tøm deigen i formen, strø over finhakkede soltørkede tomater, finhakkede oliven (10 stk) og en kvist m finhakket rosmarin. Strø på noen flak med maldovsalt. La den heve litt før den settes i varm ovn eller grill m bakesten i.

Nok til 4

Dette trenger du
1 l hvetemel
4 ts bakepulver
1 ts salt
150 gram melange
3 dl melk
2 egg

Scons

Veiledning
Scons er veldig enkelt og lage, og har dere ikke strøm på hytta er det veldig greit å lage i en grill. Det beste er om dere har en pizza/bakesten, men en stekeplate går det og.
Bland mel, bakepulver og salt og rør rundt. Kna inn margarinet. Hell så i melk/egg blandingen og elt deigen sammen. Del i 4 leiver og klapp/ kjevle ut. Del kaken opp i 4 biter med å skjære halveis ned i deigen og prikk med en gaffel. Stekes i ca 8 minutter på 200 grader. Helst på indirekte varme så dem ikke blir brent under.

Nok til 3 stk

Dette trenger du
4 ss mørk sirup
2 dl lunken melk
1 pk gjær
1/2 fl vørterøl
1 ts salt
8 dl hvetemel
8 dl siktet rugmel
1/2 dl sukker
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
1 dl rosiner

Vørterbrød

Veiledning
Rør sirupen ut i varm melk og avkjøl til 40 grader. Rør gjæren ut i lunken vørterøl. Lag en relativt løs fordeig av vørterølen, salt og hvetemel. La deigen gjære godt opp. Tilsett rugmel, sukker, krydder og melken med sirup og elt deigen godt. Hev deigen.
Elt den om og tilsett rosinene. Del deigen i 3 evner og form brødene og etterhev. Pensle med lunkent vann og steik i 190 grader C i 45-50 minutter. Pass på så brødene ikke blir for mørke. For å få en blank overflate, kok 1 dl vann med 1 ts potetmel. Pensle dette på i det du skal ta ut brødene. La dem gjerne stå med døren til stekovnen oppe til dem har tørket på overflaten.

Nok til ca 3 brød

Dette trenger du
4 dl grovt rugmel
6 dl hv mel
1 ts salt
1 pk tørrgjær
3 ss flytende honning
5 ss olivenolje
lunket vann
 

Rugbrød

Veiledning
Bland melet, salt og gjær i mixserbollen. Bland sammen det våte. Jeg er ikke den typen som egentlig bruker mål når jeg lager brød, så jeg lager 8 dl lunken væske og mens mikseren går tømmer jeg forsiktig i væsken i til deigen samler seg rundt eltekroken. Så får den surre i ca 5- 10 min. Dryss litt mel på og la den heve en times tid. Bak ut 2-3 brød. Form kan event brukes hvis du vil. Etterhev . Imens tenner jeg grillen og lar den bli varm. Bakestenen varmes opp samtidig. Sett brødene på bakestenen og bak brødene i ca 30 min . Demp varmen i midten av grillen.

Nok til 8

Dette trenger du
2 dl sukker til karamell

6 dl melk
3 dl fløte
3 ss sukker
1 vaniljestang
8 egg

KARAMELLPUDDING

Veiledning
Karamellpudding er godt det! 
Brun 2 dl sukker under stadig omrøring i en gryte. Hell litt av den smeltet karamellen i en form så det dekker bunnen. Kok ut resten av karamellen med å ha litt vann i gryta. dette blir karamellsaus.

Kok opp melk, fløte, med 3 ss sukker og frøene fra vaniljestangen. Bruk en kjele med tykk bunn, da brenner det seg ikke så lett, men vær flink og rør ofte i melkeblandingen. Avkjøles litt etter oppkoket. Knus eggene og visp dem lett sammen før en visper dem inn i melkeblandingen. 
Tømmes igjennom en sil og i formen.
Stekes i vannbad på 125 gr i 2 til 3 timer.

Nok til 4

Dette trenger du
200 gr jordbær
2 stk bannaner
1 appelsin
1/2 frisk ananas
2 ss frisk mynte
1ss sukker

GRILLDESSERT

Veiledning
Del jordbærene i 2 hvis dem er store. Del bannanen i tykke skiver og ananasen i terninger. Legg alt i en dobbel bit folie og press appelsinsaft over. Dryss på sukker. Klem folien godt sammen og legg pakken på grillen i 5 minutter. Serveres med fruktyoghurt eller is. Velbekomme.

Nok til

Dette trenger du
En lettvint måte og lage urtebrød på er å bruke ferdig melblanding med loff. Følg oppskriften på pakken. Så mens deigen hever, finkutter du tørkede tomater, svarte oliven og frisk rosmarin.
Så når deigen er hevet knar du den litt, klapper du den flat og legger i oliven, tomat og rosmarin og former 2 brød. Legg dem i form eller dem blir jo finest hvis du ikke bruker form syns jeg.. Brødene settes på varm bakesten i grillen. Stekes i 30 til 40 minutter.

LETTVINT URTEBRØD

Veiledning