Mine oppskrifter

Nok til 5 m tarm

Dette trenger du
1,5 kg renskåret svinekjøtt
240 gr spekk
200 gr kokt potet
3 ss potetmel
2 ss salt
2 ts hvit pepper
2 ts allehånde
2 ts ingefær
6 dl melk
2,5 dl vann
ca 5 m tarm

Medisterpølse

Veiledning
Mal kjøttet 2 ganger
kvern i spekket og potetene.
Haes i en eltebolle, tilsett krydder og spe først med melk også vann.
trekkes i lettsaltet vann.

Nok til 4

Dette trenger du
8 nakkekoteletter
1 pk svinekjøttdeig
1 rød chillie
5 hvitløksbåter
litt purreløk
50 g blåmuggost (blå selbu)
salt
pepper
italiensk krydder

fylte Nakkekoteletter

Veiledning
Skjer bort benet på kotelettene. Bank dem flate. Bland inn chilli, hvitløk, purreløk, blåmuggost og krydder i kjøttdeigen. Fordel dette på kotelettene og rull dem sammen. Fest dem med en grillpinne så dem ikke ruller seg opp. Grilles på direkte varme først og flyttes over på indirekte varme når dem har fått farge. Kan serveres med salat eller wookede grønnsaker, hjemmelaget kryddersmør erller bbqsaus og saltbakte poteter.

Nok til

Dette trenger du
Magert svinekjøtt        500 g
Vilttkjøtt                      800 g
Fett svinekjøtt/ spekk 700 g
Potetmel                      25 g
Maizena                       20 g
Tørrmelk                      28 g
Fosfat                            5 g Jeg kuttet ut fosfatet
Krydderbalanding          15 g
Hakket løk                    50 g
salt                              35 g
isvann                            7 dl
lam eller svinetarm

KRYDDERBLANDINGEN:
hvit pepper  5 g
paprika        2,5 g
Koriander     3 g
Muskat         2 g
Sukker         1,5 g
meriam        1 g 

pølser av vildtkjøtt

Veiledning
Mal kjøttet i kjøtt og spekket i kværnen to ganger. Tilsett krydder og isvannet og rør sammen til en fin masse. Jeg tok også løken igjennom kjøttkværnen. monter pølsehornet på kjøttkværne og tre tarmen på. Tarmen må skylles igjennom med kadt vann. Knytt igjen på enden og mat farsen inn i tarmen. Tvinn pølsen rundt i passe lengde og knytt en knute med en tråd. Pølsene trekkes i kokende vann i ca 30 minutter. Ha pølsene over i kaldt vann i noen minutter.

Nok til 6-8

Dette trenger du
1 hel svinenakke / event ribbe.
1 pakke kyllingkjøttdeig
1 egg
3 hvitløksfedd
svarte oliven (7-8 stk)
soltørkede tomater.
sitronpepper/ chilli explorerkrydder/ litt frisk koriander. Kan sløyfes og litt salt
bommulstråd

Helgrillet Svinenakke

Veiledning
Ja da tar en kniv også skjærer en nesten igjennom nakkestykket slik at det fortsatt henger sammen når en bretter det ut som en bok som slås opp.

Kyllingkjøttdeigen tilsettes egg, finhakket hvitløk, oliven og soltørkede tomater og event frisk koriander. krydre med salt, sitronpepper, og chilliexplorer. Rør kjøttdeigen sammen.
Strø godt med krydder på svinenakken før kjøttdeigen legges i. Brett sammen kjøttet og surr den sammen med bommullstråden.

Krydre utsiden av kjøttet, pakk det inn i plast eller folie og legg det i kjøleskap noen timer. Ta det ut en halvtimes tid før grillingen.

Et slikt stort kjøttstykke trenger opp mot 2 timer på grillen. Har du steketermometer er jo det best å bruke. Opp mot 80 gr må den ha som kjernetemp.

Hvis dere lager BBqsausen som står lengre ned på siden her så kan den pensles med den mot slutten av grillingen.

Serveres med en god salat og urtestekte poteter.


Nok til 4

Dette trenger du
2 pakker kyllingkjøttdeig
4 hvitløksbåter
1 rød chili
1 ss hvetemel
litt salt
pepper
meriam

Kyllinghamburger

Veiledning
Finhakk hvitløk og chilie, bland alt sammen i en bolle. Form passe store burgere og legg dem først på direkte varme på grillen, 2 minutter på hver side. Flytt dem så over på indirekte varme og la dem bli gjennomstekt der. Pass på så det ikke er for varmt. Magert kjøtt har lett for å bli litt tørt med for sterk varme.
Server med en frisk god salat, hamburgerbrød, ris , potetsalat eller waldorfsalat.

Nok til 20-25 pølser

Dette trenger du
Ca 2,4 kg ribbe 
400- 500 gr oksekjøtt
100 gr spekk
1 stor løk
1/2 rød chilli
4 hvitløksbåter
2 egg
1 boks matfløte
1 dl kaldt vann
3 ts salt
2 ts pepper
1 ts malt muskatt

Hjemmelagde middagspølser

Veiledning
Skjær bort bein og svor fra ribba. Beina gjemmes unna og brukes til bla spareribs senere. Er ribba feit så skjær av fettet. Fettet kværnes for seg etterpå.
Skjær kjøttet opp i biter og begynn å kværne det i kjøttkværna. Kværn så løken, hvitløken og chillien. Bland dette sammen med saltet og kjøttet. La dette få kjørt noen runder i mikseren til det er en seig masse. Tilsett det malte fettet og spekke og de 2 eggene. La mikseren jobbe deigen sammen. Begynn og spe med den kalde fløten, og er deigen litt fast spe i vannet. Husk å ha alle ingrediensene så kalle som mulig.
Pølseskinn/ tarm får du kjøpt hos en slakterbutikk. 
Monter opp pølsehornet til kjøttkværna og tre tarmen innpå. Begynn og mat kværna med pølsefarsen og når den første 10 cm er fylt i tarmen lager du en knute i enden. Så er det bare og fylle hele tarmen og knyte igjen enden når en kommer dit.
Så er det bare og begynne og lage snurr på pølsene i passe avstand.
Pølsene trekkes så i saltet vann som ikke må overstige 80 grader, da sprekker dem. La dem ligge i 30 minutter.

Nok til 4

Dette trenger du
1 stor kylling
1 boks øl (0,5 l)
salt
pepper
paprikapulver
chili/ limekrydder


Kylling på ølboks

Veiledning
Gni krydret godt inn i kyllingen og legg den i en pose i kjøleskapet i et par timer.
tøm ca halve innholdet med øl i et glass. Klipp toppen av ølboksen. Sett boksen i en stødig form, tre kyllingen over og sett den på direkte varme i grillen til å starte med. Etter 20 min demp varmen litt i grillen og pensle kyllingen med litt olivenolje. La den stå i ca 40 min til. Mens kyllingen steker så drikker du opp ølet som du helte i glasset. Skål.
Serveres med enten en god salat eller wookgrønnsaker og ris. Saus eller kryddersmør.

Nok til

Dette trenger du
Lam er snadder på grillen. Om man velger file, kotelletter eller lår. På morgenen den dagen låret skal grilles tar jeg og stikker hvitløksbåter inn på 5-6 plasser i låret. Så gnir jeg det godt inn med salt og pepper, gjerne sitronpepper. Har man fersk rosmarin, kan man stikke noen "kvister" inn i låret, hvis ikke gnir en rosmarinkrydder inn sammen med salt og pepper.  Pakk det inn og legg det i kjøleskapet til det skal grilles. Varm opp grillen og legg låret i midten. Låret skal grilles på indirekte varme i ca 2,5 timer.  Pensle det gjerne med krydderolje noen ganger under grillingen. Oppskrift på krydderolje finner du lengre nede på siden.

Råstekte poteter er godt til. Del potetene opp i båter og legg i en god form. Litt olje og krydder. Salt/pepper og paprikakrydder er godt.

Grønnsaker eller en god salat.

Hjemmelaget hvitløkssmør: Romstemperert meierismør, hvitløkskrydder og basilikum. Rør krydret inn i smøret. Lag rosetter med å ha kryddersmøret i en sprøytepose. Sett smøret i kjøleskapet en stund.

Lammelår

Veiledning
Potetene trenger 25 til 35 minutter i grillen. Vend dem noen ganger under tilbredelsen.

Gode grønnsaker til er broccoli, sopp og rotgrønnsaker i terninger. Dette kan legges i en aliminiumsform og settes på grillen. Litt olje i bunnen og saltes litt.

Velbekomme.

Nok til

Dette trenger du
Dette trenger du:
Svinefile
litt akevitt og rødvin
3 hvitløksbåter
1 rød chili som finhakkes
sitronpepper
fersk koriander
1 ts brunt sukker
1 lime

Akevitt og rødvinsmarinert Svinefile.

Veiledning
Lag marinaden som består av 1/2 dl akevitt og 1/2 dl rødvin, finhakket hvitløk,chilli og koriander. Saften av 1 lime og krydder. Ha dette i en brødpose og tilsett fileen og legg dette i kjøleskapet i noen timer.

Legg fileen på varm grill og stek den først på sterk varme før den flyttes på et område på grillen med svakere varme. Bruk grill med lokk.

serveres med ris eller stekte poteter. En god salat er godt til. I stede for disse ekle majonesdressingene bruker jeg litt olje (olivenolje) tilsatt en god balsamicoeddik over salaten.

Nok til stor oppskrift

Dette trenger du
Fersk leverpostei er jo bare kjempegodt, og når en tar seg tid til å lage den selv blir det jo ekstra deilig. Denne oppskriften er hentet fra en Dansk side, og Danskene elsker jo sin "lune" leverpostei til sin morgenmad. Så da tar du:

2 kg lever
1 kg spekk
4 store løk
1 gl ansjos
8 egg
1,5 dl hv.mel
4 dl melk
2 ss salt
litt pepper.

Hjemmelaget leverpostei

Veiledning
Rens leveren for hinner og årer. Så skjæres alt opp i biter sammen med spekk og løk og kjøres i kjøttkverna. Tilsett ansjosen og kjør det gjennom kværna en gang til. Tilsett så resten av ingrediensene og bland det hele i en kjøkkenmaskin. Fordel røren i former. Hvis du vil fryse noe, kan dette gjøres nå med den rå røren. Da vil du få deilig duft og fersk postei hver gang du tar ut en form. Med halvliters former trenger den en steketid i vannbad på 50 minutter på 180 gr.

Nok til

Dette trenger du
4 ss olivenolje
2 ss flytende honning
2 ss sennep
2 båter hvitløk (presset/finhakket)
1 ss sitron

Honningmarinade

Veiledning
Bland alt i en bolle og rør rundt. Tøm marinaden i en pose og legg kjøttet som skal marineres i. Vend om på posen av og til.

Nok til 3

Dette trenger du
Dette bruker jeg da:

1 pose frossen reinsdyr skav. (400 gr)
Ca et litermål Sopp, helst kantarell eller traktkantareller
2 løk
200 gr rosenkål
1 beger lettrømme
1 boks fløte
salt
pepper
viltkrydder
fersk rosmarin

1 stor pose frossene grønne erter
hjemmelaget potetmos.

Arves Finnbiff

Veiledning
Steik det tinte reinsdyrkjøttet, krydre med salt, pepper og viltkrydder. Ha kjøttet over i en stor gryte. Steik løk, sopp og rosenkål, (del gjerne rosenkålen i to) og ha det i gryta med kjøtt. Kok ut steikepanna med fløte og rømme. Jeg tilsetter gjerne litt ripsgele og finhakket brunost. Dette gir en fin smak til retter med vilt.
Bland sausen i gryta  og bland rundt. Ha i hakket fersk rosmarin.
Til dette serverer jeg ertepurre som lages enkelt av grønne frossne erter. Kok dem opp med en klatt meierismør og 1/2 dl vann. Bruk en stavmixer og mos ertene. Smak til med salt og pepper.
Potetstappe lages av ca 12 poteter. Kok dem møre, ha dem i en mixerbolle, tilsett litt melk og meierismør som er varmet opp og rør potetene til en mos. Smak til med salt/pepper og litt malt muskatt.

Nok til

Dette trenger du
En stykk ribbe. 
salt
sitronpepper
chilie og lime krydder
Barbeque saus, se egen oppskrift under denne oppskriften.
store poteter


Grillet Ribbe

Veiledning
Hvis det ikke er skåret ruter i svoren på ribba så gjør det med en skarp kniv. Gni krydrett godt inn, gjerne dagen før.
Så setter du en form i grillen og legger en rist på den. Legg ribba oppå. Bruk svak varme fra starten. Etter et par timer skrur en varmen opp på fult slik at svoren blir ordentlig sprø.

Hasselbakte poteter. Rens potetene og skjær nesten igjennom potetene med en skarp kniv. Kutt tett i tett. Pensle poteten med olivenolje, krydre med salt og litt pepper. Legg på en skive smør. Sett potetene i en form. Bak dem ferdig i ovnen eller på grillen.

Server en frisk salat til.

Nok til

Dette trenger du
250 ml heinz barbecuesaus
2 dl coca cola
2 dl appelsinjuce
2 dl ketchup
2 ss brunt sukker
4 hakkede hvitløksbåter
litt balsamico eddik
litt worecestersaus
1 ss dijon sennep
0,5 dl olivenolje
1 dl vann
salt
pepper
chilli/ lime krydder

dette blandes i en kjele og småkoker i 45 minutter.

Hjemmelaget Barbequesaus

Veiledning