Grillprinsipper

Tre viktige grillprinsipper

 

Direkte grilling

Varmen kommer direkte nedenfra ved både kull og gass.

Du får en intens varme direkte på grillstykket, og det vil bli stekt og brunet fort. Denne stekemetoden er flott til små stykker, som oppdelt kylling, fiskestykker, grønnsaker og selvfølgelig biffer.

 

Indirekte grilling

Dette er en relativ ny grillmetode som egner seg perfekt for store stykker kjøtt som trenger lang steketid. Varm opp briketter og legg dem langs kanten av grillen. Legg steken midt på risten der det ikke er noen grillkull. Sett gjerne en aliminiumsform under steken for å samle opp stekesjyen, som du kan ha til saus. Sett på lokket og glem steken i en time. Kulegrillen fungerer nå som en varmluftsovn, der den varme luften sirkulerer rundt kjøttstykket og steker det uten at det blir brent. Resultatet blir meget bra. Egner seg supert til lammelår og helstekt indrefilet, ytrefilet, entrecôte, svinekammer etc. husk at alt kjøtt har godt av å hvile i halve steketiden etter at det er ferdig stekt, for at kjøttsaften skal stabilisere seg og sive ut i hele kjøttstykket. For å steke med indirekte varme på gassgrill, så slukker du den midterste brenneren og legger kjøttstykket i midten. Sett på lokk og stek.

 

Grill alltid med lokk

Du bør alltid grille med lokket på. Varmen blir gjevnere. Tilløp til småbranner blir færre. Men det viktigste er at røken som dannes ved grilling, setter en god smak på maten. Dessuten kan det hende at naboen din, som ellers sitter i vindretningen, plutselig blir mye hyggeligere.

C:\Users\sigurd\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\YNNA12MN\MC900078756[1].wmf

Noen nyttige grilltips

 

Følgende tips og råd hjelper deg å forberede en grillkveld uten stress:

Pass alltid på at grillen er skikkelig varm før du begynner å grille råvarene. Husk at kullet får et lag av lysegrå aske utenpå når det er varmt nok, og dette tar 25-30 minutter. Bruk et opptenningsrør for å få best resultat.

Ha ekstra kull for hånden når du skal grille steker og store kjøttstykker som trenger lang grilltid og tilførsel av kull underveis.

Grill alltid med lokket lukket for å få best resultat.

IKKE KIKK! For best resultat skal maten snus bare en gang etter halvgått tid. La lokket være lukket resten av tiden. Varmen slipper ut hver gang lokket åpnes, og da blir stekingen ugjevn og koketiden forlenget.

La luftventilene på kulegrillen stå åpne for å gi god luftsirkulasjon og holde varmen i gang.

Bruk ikke gaffel til å snu kjøttet med - bruk en stekespade eller en grillklype, slik ast kraften ikke siver ut.

Ikke pensle sukkerrike marinader, glasering eller stekesjy på maten før det gjenstår 15-20 minutter av steketiden.

Planlegg grillingen i forveien , både når du skal grille direkte og indirekte, slik at du utnytter de forskjellige stekesonene i grillen på best mulig måte.

Renskjær kjøttet for fett for å hindre oppflamming. Fettrender på kjøttet bør ikke være mer enn ½ cm tykke.

Bløtlegg grillspidd av tre (eller andre grillspidd som brenner lett) i kaldt vann i minst 30 minutter før du trær maten på spiddene.

C:\Users\sigurd\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\LJ0Q5IHQ\MM900236459[1].gif

Stiansens universalmarinade

 

Passer til grønnsaker, kylling, svin, okse eller breiflabb.

 

5 dl olivenolje, extra virgin

8 fedd hvitløk

3 milde chili

1 ts chilipulver

2 ss timian

2 ss rosmarin

1 ss malt paprika

2 ss grillkrydder

1 ss knuste sennepsfrø

½ dl H.P. saus

½ dl barbequesaus

1 ss salt

 

 

Alle ingrediensene has i en mikser og kjøres sammen til en finfordelt saus. Smøres på kjøtt, grønnsaker eller fisk før det skal grilles. Kan oppbevares i en måned i kjøleskap i et syltetøyglass.